Bohinjski sir je posebna vrsta ementalskega sira. Značilen hleb je težak od 45 kg do 55 kg, v premeru meri okrog 60 cm, visok je od 8 cm do 15 cm.

Hleb je rahlo izbočen, njegova skorja je čvrsta, gladka in suha ter zlatorumene barve. V notranjosti je sir slonokoščene do rumene nesvetleče barve, z gladkimi okroglimi luknjami (očesci) premera od 5 mm do 15 mm. Luknje so srednje do precej goste in enakomerno porazdeljene v hlebu.

Okus in vonj sira sta prijetna ter spominjata na orehe.

Bohinjski sir spada v skupino trdih sirov. Zori več kot mesec dni. V času zorenja pridobiva na značilnem okusu, po katerem se razlikuje od drugih sirov.

Bohinjski sir je izdelan na način, ki združuje tradicijo, znanje, večstoletne izkušnje sirarjenja in sodobno opremo. Narejen je iz zdravega bohinjskega mleka, ki je pridobljeno v čistem naravnem okolju. Tehnološki postopek izdelovanja sira v veliki meri ohranja tradicionalen način izdelovanja in negovanja sira. Vsak hleb sira se še vedno ročno obdela in neguje.

Količine izdelanega bohinjskega sira so omejene. Čeprav je povpraševanje po njem na trgu večje od ponudbe, naš cilj ni povečevanje proizvodnje. Naš cilj je predvsem visoka kvaliteta proizvodov.Copyright Bohinjska sirarna d.o.o.

.