BOHINJSKI SIR je potrebno hraniti pri temperaturi do 8°C, najbolje v spodnjem delu hladilnika. Sir ni primeren za zamrzovanje. Preden sir ponudimo, naj se ogreje na sobno temperaturo. V zimskem času ga vzemimo iz hladilnika eno uro pred postrežbo, v poletnem času pol ure pred postrežbo. Sir režimo sproti – le toliko, kot ga bomo porabili. Preostanek sira zavijmo vedno v svežo in čisto folijo za shranjevanje živil.

S kakšno hrano bomo sir ponudili, je v veliki meri stvar osebnega okusa. Klasična postrežba bohinjskega sira združuje bohinjski sir, sveže pečen domač kmečki kruh, domačo skuto, domačo bohinjsko klobaso in orehe. Ržen ali polnozrnat kruh se k bohinjskemu siru podata bolje kot bel kruh. Skuto in bohinjsko klobaso je najbolje kupiti kar pri bohinjskih kmetih. K siru se dobro poda tudi kozarec kvalitetnega vina (priporočamo bela suha vina, čeprav imajo nekateri ob bohinjskem siru raje rdeča ali črna), zelo primeren pa je tudi domač jabolčnik. Dodamo lahko tudi sveže ali suho sadje (na primer jabolka ali hruške), narezano svežo zelenjavo in različne solate. Tradicionalni bohinjski kmečki narezek z bohinjskim sirom postrežemo na lesu (na lesenem pladnju, krožniku, deski ipd.).



Bohinjski sir je mogoče uporabiti tudi kot sestavino k drugim jedem. Kmalu bomo za vas pripravili več receptov za pripravo jedi z bohinjskim sirom. Vabimo vas, da čez nekaj časa ponovno obiščete našo spletno stran!


Copyright Bohinjska sirarna d.o.o.

.